Menu

Servicii

Serviciile oferite de avocaţi sunt reglementate de legi, cum ar fi Legea 51/1991 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

În aceste legi sunt prevăzute toate drepturile şi obligaţiile avocaţilor în exercitarea profesiei. Avocatul este jurist, licenţiat în drept. Nu orice jurist este însă şi avocat. Avocaţii sunt juriştii care sunt membrii Barourilor de avocaţi, organizaţi la nivel judeţean.

Avocatul care exercită funcţia de apărare într-un proces penal se numeşte apărător. Numai avocaţii membri ai unui Barou pot fi apărători. Unii apărători profesează în exclusivitate ca avocaţi penalişti specializaţi, oferind asistenţă şi reprezentare în exclusivitate sau cu precădere în procese penale, în faţa organelor judiciare penale. Cabinetul nostru are doi membri avocați penaliști: Szőcs Sándor Attila și Majorán Tamás.

Organele judiciare penale sunt: organele de cercetare penală (poliţişti), organele de urmărire penală (procurorii de la parchete) şi instanţele de judecată (judecători sau complete de judecată).

Reprezentarea și asistarea în domeniile dreptului civil și comercial are loc în fața instanțelor judecătorești. Instanțele judecă în complete de judecată. Completele de judecată în prima instanță se compun dintr-un singur judecător, iar în căile de atac (de exemplu în apel) completul se compune din doi judecători.

Pregătirea proceselor civile este o muncă deosebit de grea, necesită o consultație interactivă și amănunțită cu clientul. Declanșarea procesului civil se întâmplă prin redactarea și înregistrarea cererii de chemare în judecată, care încă de la început va fi însoțită de toate actele pe care se sprijină. Trebuie să conține și probele care se vor administra ulterior, cum ar fi expertizele și declarațiile de martori.

Cabinetul nostru prin avocații cu diverse specializări își desfășoară activitatea de obicei în raza Curții de Apel Cluj.

Instanțele din raza Curții de Apel Cluj sunt următoarele:

  • Tribunalul Cluj,
   Judecătoriile Cluj-Napoca, Huedin, Turda, Gherla şi Dej.
  • Tribunalul Bistrița-Năsăud,
   Judecătoriile Bistrița, Năsăud, Beclean.
  • Tribunalul Maramureș
   Judecătoriile Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș, Dragomirești.
  • Tribunalul Sălaj,
   Judecătoriile Zalău, Șimleu Silvaniei, Jibou.

 
În domeniul dreptului penal, în faza de urmărire penală putem oferi asistenţa juridică, în ordinea descrescătoare a ierarhiei la următoarele organe de urmărire şi cercetare penală:

– DIICOT, adică Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, care este procuratură de rangul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
– DNA, adică Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, în cadrul căreia funcţia de acuzare este exercitată de procurori de rang înalt, corespunzător rangului magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
– Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, procuratură, care are rază de competenţă teritorială în judeţele Cluj, Maramureş, Sălaj şi Bistriţa.
– Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, având competenţă teritorială în raza judeţului Cluj.
– Parchetele de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Judecătoria Huedin, Judecătoria Dej, Judecătoria Gherla, Judecătoria Turda, ca organe de procuratură locale.
-Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, având competenţă teritorială în raza judeţului Bistrița-Năsăud.
-Parchetele de pe lângă Judecătoria Bistrița, Judecătoria Năsăud, Judecătoria Beclean, ca organe de procuratură locale.
-Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, având competenţă teritorială în raza judeţului Maramureș.
-Parchetele de pe lângă Judecătoria Baia Mare, Judecătoria Sighetu Marmației, Judecătoria Vișeu de Sus, Judecătoria Târgu Lăpuș, Judecătoria Dragomirești, ca organe de procuratură locale.
-Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, având competenţă teritorială în raza judeţului Sălaj.
-Parchetele de pe lângă Judecătoria Zalău, Judecătoria Șimleu Silvaniei, Judecătoria Jibou, ca organe de procuratură locale.
– BCCO Cluj, adică Biroul de Combatere a Crimei Organizate Cluj, unde funcţia de acuzare este exercitată de lucrătorii de poliţie specializaţi, în numele procurorilor DIICOT.
– IPJ Cluj, adică Inspectoratul de Poliţie a judeţului Cluj, precum şi unităţile subordonate, cum ar fi Poliţia municipiului Cluj-Napoca, Serviciul de Poliţie Rutieră, Poliţiile de sectoare ale municipiului Cluj-Napoca, precum şi unităţile (posturile) de poliţie din judeţul Cluj.